Cuinacatalana.net, la guia de restaurants de tot Catalunya, cuina típica catalana, cuina de autor, cuina mediterrania, cuina gurmet, cuina de mercat. Busqui el restaurant que més l'interessi per comarques.

A Cuina Catalana trobarà els productes naturals de la nostra terra, naturals i ecològics, productes sans. Els nostres olis, vins, embotits, formatges, mels....


5 aliments que menges habitualment i són poc saludables

Tenir cura de la teva alimentació amb una dieta variada i equilibrada, és crucial per reduir el risc de malalties i aportar al nostre cos tots els nutrients necessaris per cobrir totes les necessitats alimentàries.

Per tant, en aquest reportatge us mostrarem aliments que podeu trobar a la vostra nevera, i com a recomanació heu d'evitar sigui com sigui.

 

1 Embotits. Aliment cancerígen altament processat

La majoria dels embotits utilitzen carn de porc entre els seus ingredients. Malgrat s’anunciïn com a gall dindi o pollastre, és molt probable que hi hagi algun percentatge de porc en la seva elaboració. A més, per fabricar embotits es trituren les restes de carn que no es volen, despulles, restes de talls que es van retirant en el procés d’elaboració d’altres productes més cotitzats com el pernil. Costelles, filets, etc… En el cas dels llardons, mortadel·la, xòped,… El seu contingut proteic és suficient i d’una qualitat molt baixa.

Els greixos saturats estan presents en aquests productes i són perjudicials per al nostre organisme. Si consumim aquests embotits en excés, podem anar intoxicant el nostre organisme a poc a poc, no només amb aquest greix, sinó també amb altres substàncies nocives que estan en ells. Aquest tipus de greixos saturats aniran incrementant el colesterol en la nostra sang i augmentar el risc de patir problemes i patologies cardiovasculars.

Una altra conseqüència d'aquests greixos és la seva difícil digestió, així com l'acumulació de toxines, que podrien derivar en malalties cròniques. Un consum diari d'aquests embotits ens predisposen a patir obesitat.

És molt important que analitzem bé la procedència i el tipus de car d'embotits, abans del seu consum. Posats a escollir, el millor és seleccionar embotits de bona qualitat, elaborats amb carns nobles. Entre ells estan els embotits serrans, que ens aporten àcids greixos saludables. És el cas del pernill, elaborat en alguns casos a partir de carn de porcs que han estat criats en llibertat. Els embotits que procedeixen de pit de gall dindi o de pollastre també són una bona elecció.

Els ingredients per l'elaboració d'embotits són triturats per maquinària especialitzada i després barrejats amb diferents condiments, com és el cas de sucres, colorants, condiments, especies, conservants, i altres ingredients.

A més, la carn processada és descrita per l'"OMS" com a un aliment cancerigen per als éssers humans, i si es consumeix amb excés, el risc de tenir problemes cardiovasculars incrementa molt.

 

QUÈ POTS FER PER ANAR CANVIANT AQUESTS HÀBITS

Per reduir el consum dels embotits, la millor opció seria optar pels següents embotits provinents de diferents animals i cadascun amb les seves propietats; El pernil ibèric, el serrà, bullit, el gall d'indi, pit de pollastre o el llom són les opcions més sanes. El pernil ibèric posseeix altes quantitats de greixos, però aquestes són grasses bones, les monoinsaturades, que ajuden a regular els nivells de colesterol.

Tenen una gran proporció d’aigua (al voltant del 75%) de manera que són molt baixos en calories.

La carn de gall dindi té molt poc greix i les seves proteïnes aporten aminoàcids essencials de gran valor nutricional.

Font de minerals: magnesi, zinc, potassi, fòsfor i seleni.

Conté vitamines del grup B

No es fa gens pesat, és molt fàcilment digerible.

Fotos de stock gratuitas de almuerzo, aperitivo, beicon

 

2 Suc de fruites envasats.  Molts sucres

El consum de sucs de fruita ha augmentat gairebé el doble en deu anys. El suc de fruites envasat, seria una de les begudes menys saludables que n'hi ha, ja que de fruita té més aviat poc El procés és molt més complex que no pas el que ens ensenyen certs anuncis.

S'utilitza fruita...:

de baixa qualitat, que ja no serveix per vendre sencera

molt triturada

pasteuritzada

conservada en grans tancs durant mesos

barrejada amb aigua

amb sabors artificials, sucre, edulcorants diversos i conservants

El resultat és: poca quantitat de vitamines, per no dir nul·la, i una gran quantitat de sucres (externs i propis de la fructosa). Així doncs, donar un suc als nostres fills per acompanyar un entrepà o prendre un suc al bar no és una opció sana. La millor opció, seria optar per sucs naturals (com per exemple el suc de taronja) o simplement un got d'aigua.

 

QUÈ POTS FER PER ANAR CANVIANT AQUESTS HÀBITS 

Per reduir el consum dels sucs envasats i anar canviant aquest hàbit, el millor seria optar per fer sucs a casa amb fruita natural, al principi pot semblar costós fer sucs, però a la llarga la teva salut ho agrairà.

Els sucs naturals tenen propietats hidratants, antioxidants, remineralitzant i tonificants que podrien contribuir a millorar el sistema immunitari i a prevenir algunes malalties cardiovasculars i uns certs tipus de càncer, així com el cansament i la fatiga.

 

3 Ultraprocessats. Ple de calories i sucres

El consum d'aliments ultraprocessats es relaciona amb una pitjor qualitat de la dieta, ja que aquests aliments comporten una aportació elevada de sucre, sal, greixos malsans i altres substàncies i components poc recomanables. Això fa que, com més productes ultraprocessats es consumeixen, més risc hi ha de patir malalties i trastorns com la hipertensió, la diabetis, l'obesitat i alguns tipus de càncer.

Pel fet que tenen uns gustos molt intensos, són fàcils i ràpids de consumir i estan promocionats per campanyes publicitàries molt potents, el consum de productes ultraprocessats ha augmentat molt en els darrers anys.

Actualment, un terç de les calories que es prenen diàriament, al nostre entorn, provenen d’aliments ultraprocessats, així com el 80% de tots els sucres afegits.

Alguns exemples d'aquests aliments són menjars congelats, refrescos, embotits, menjar ràpid, galetes envasades, pastissos i aperitius salats.

 

Consumir molts aliments ultraprocessats:

Augmenta el risc de càncer un 12%, 

Tendència a sobrepès

Envelliment accelerat

Problemes cardiovasculars

Complicacions al cervell; demència...

 

QUÈ POTS FER PER ANAR CANVIANT AQUESTS HÀBITS

Substitueix aquests aliments per començar a reduir el consum d'ultraprocessats: 

- ColaCao ----> Cacau pur 100% en pols

- Patates fregides ----> Patates al forn amb espècies

- Cereals per esmorzar ----> Granola sense sucre (fruits secs, avena, dàtils...)

- Begudes com la Coca-Cola ----> Kombucha

- Llaminadures ----> Fruita deshidratada sense sucre afegit

- Galetes industrials ----> Galetes d'avena

- Farines refinades ----> Farines integrals

- Sucre refinat ----> Dàtils

 

4 Llet de vaca Àcids artificials

Les vaques que produeixen la llet que es ven als mercats, són tractades artificialment durant anys per aconseguir que produeixin una llet "segura".

S'omplen d'hormones, antibiòtics i altres medicaments per mantenir el subministrament de llet i per ajudar a combatre malalties i infeccions a les quals són vulnerables a causa de les seves condicions.

La llet que consumim, és molt àcida per a l'organisme, a causa del procés que es porta perquè  sigui "segura" per al seu consum.

Aquesta naturalesa àcida de la llet, en realitat ens roba el calci i altres minerals alcalins del cos.

En definitiva, la llet que consumim dels grans supermercats no ens aporta res positiu al nostre cos.

 

QUÈ POTS FER PER ANAR CANVIANT AQUESTS HÀBITS

Molts estudis han dit que la llet de vaca té alguns perjudicis per a la salut, per això avui dia, la llet vegetal com per exemple, la llet d'avena, de soja o d'ametlles, han sigut un gran substitutiu per a la llet de vaca, a més té molts beneficis que desconeixíem.

La llet vegetal es caracteritza per tenir un alt contingut en vitamina B, fibra, proteïnes, greixos beneficiosos per al cor, sodi, potassi i estar lliures de lactosa i colesterol.

 

5 Alcohol. No aporta res saludable al cos

Abusar del seu consum et pot portar a patir malalties com: cirrosi, càncer de fetge, úlceres estomacals, dany cerebral, demència, depressió, etc.

Fins i tot, el consum moderat d'alcohol augmenta la pressió arterial i la possibilitat de patir malalties cardiovasculars, entre altres patologies...

A més, l'alcohol té alt contingut de calories buides que s'acumulen al cos i no es cremen amb activitat física, i, si a més ho barreges amb un refresc, sucs o xarops, l'aportació calòrica és molt alta. És aconsellable evitar-ne el consum.

 

QUÈ POTS FER PER ANAR CANVIANT AQUESTS HÀBITS 

La millor opció per deixar de prendre tan sovint alcohol, seria optar per begudes més saludables, o begudes lliures d'alcohol, com per exemple la cervesa sense alcohol o la Kombucha. Deixar de costat l'alcohol és primordial per seguir una dieta saludable i equilibrada per al nostre benestar.

Una de les begudes mencionades anteriorment, era la Kombucha, que avui dia s'està posant molt de moda pels amants de les begudes gasificades, però en aquest cas és una de les begudes saboritzades més sanes que hi ha, a continuació veurem els seus beneficis.

 

La kombucha és una beguda no alcohòlica fermentada que es prepara a base de te. La fermentació d'aquesta beguda s'aconsegueix a través del que es coneix com a SCOBY, un cultiu de bacteris i llevats, a més del fong de kombucha. És, precisament, la fermentació la que permet que el te es transformi en una beguda amb una gran quantitat de vitamines, minerals i àcids orgànics essencials.

 

Que aporta pel nostre organisme?

 

Propietats antioxidants

La Kombucha és una beguda rica en polifenols. Aquests compostos compleixen en l'organisme una funció antioxidant i posseeixen efectes vasodilatadors i antiinflamatoris. A més, són perfectes per a combatre la diabetis i l'obesitat. Per tant, si acompanyes la kombucha amb una dieta sana i equilibrada, estaràs netejant l'organisme per a sentir-te molt millor.

 

Propietats hidratants

Es caracteritza per ser una beguda rica en aigua, vitamines i minerals. Tots aquests components ajuden a hidratar l'organisme d'una forma molt saludable. A més, en poder disposar de te kombucha de diferents sabors, la ingesta resulta molt més sana i agradable que si només es beu aigua o altres begudes amb una major quantitat de sucres i additius.

 

Propietats antibacterianes

La fermentació de la kombucha produeix àcid acètic. Aquesta substància és capaç de combatre i eliminar diferents bacteris i microorganismes que es troben en l'organisme. Per a obtenir els millors resultats, l'ideal és fer la kombucha amb te negre o te verd i així gaudir de totes les seves propietats antibacterianes.

 

Propietats digestives

Provoca efectes positius sobre els bacteris beneficiosos que reforcen la microbiota intestinal. A més, els àcids orgànics que conté i els probiòtics permeten que es pugui equilibrar i regular més fàcilment la flora intestinal. Una beguda que combat el restrenyiment i els problemes associats amb aquest trastorn.

 

Redueix el colesterol

És una beguda que pot reduir els marcadors del colesterol dolent (LDL) i augmentar els nivells del colesterol bo (HDL). Si es realitza amb te verd, es redueixen els riscos de sofrir un dificultat o una malaltia cardiovascular amb el temps. Per tant, és una beneficiosa per al cor i la circulació sanguínia.

 

Beneficiosa per al fetge i els ronyons

La kombucha és una de les begudes més beneficioses per al fetge i els ronyons. De fet, estimula els enzims hepàtics per a eliminar més fàcilment els compostos tòxics. D'altra banda, és una beguda que millora el metabolisme dels sucres i el funcionament general dels ronyons.

 

Reforça el sistema immunitari

Els bacteris i llevats que conté la kombucha ajuden a reforçar el sistema immunitari davant la presència de possibles infeccions.

 

Baixa en calories

És una de les begudes més saludables en l'actualitat. A penes conté 30 calories per cada 100 mil·lilitres. No obstant això, la quantitat dependrà del sabor que se li afegeixi. Per tant, resulta ideal per a refrescar-se de manera sana.